Close finish in de Vendée Globe

Na 80 dagen zijn de deelnemers aan de Vendée Globe in de haven van Les Sables-d'Olonne binnengedruppeld. Door het spel van de compensatie van de tijd door de jury was het niet Charlie Dalin (die als eerste aankwam) die als winnaar uitgeroepen wordt, wel de nummer 3 aan de finish Yannick Bestaven.

De Vendée Globe is een van de zwaarste zeilwedstrijden. De deelnemers moeten hun tocht rond de wereld alleen afwerken.

Als eerste aankomen en toch niet winnen

De 36-jarige Fransman Charlie Dalin lag in deze 9e editie ruim de helft van de race aan de leiding en bereikte als eerste opnieuw de Vendée, na een trip van 80 dagen, 6 uur, 15 minuten en 47 seconden. 

Toch heeft Dalin de non-stopzeilrace niet op zijn naam kunnen schrijven, want het is Yannick Bestaven, een 12 jaar oudere Fransman, die met de pluimen gaat lopen. Bestaven overschreed de finish pas als 3e, op zo'n 8 uur van Dalin, maar dankzij een tijdscompensatie van 10 uur en een kwartier door de jury zette hij zichzelf als laureaat op de erelijst.

Die tijd had Bestaven verdiend nadat hij zijn race op 30 november even had stopgezet om samen met andere zeilers collega Kevin Escoffier uit de nood te helpen. Diens boot was in tweeën gebroken en gezonken.

De Duitser Boris Herrmann viste ook achter het net en was - net als Dalin - een van de grote verliezers. Hij had voor zijn hulp in hetzelfde incident met Escoffier 6 uur tijdscompensatie verdiend en had de overwinning binnen handbereik, maar 160 kilometer voor de finish gebeurde het ondenkbare: Herrmann was net even aan het slapen toen hij met zijn Seaexplorer op een vissersboot botste en kostbare tijd verloor. Uiteindelijk eindigde de Duitser op de 4e plaats.

Alle highlights kan je bekijken op het videokanaal van de Vendée Globe.