De nieuwe Akurra’s van Goodall Design steken hun neus aan het venster op het WK F18 in Formia

Day 1: onze Belgen triomferen met hun nieuwe Goodall Design Akurra

De vrij zware omstandigheden in Formia voor dag 1 op 2021 F18 Worlds waren een kolfje naar de hand van onze belgen Patrick Demesmaeker en Gilles Tas. Met een 2de, 1ste en 1ste plaats in de drie eerste manches, liggen zij op het einde van Dag 1 verdiend aan de leiding met hun nieuwe Goodall Design Akurra.

Day 2: de Grieken en Mitch Booth 

Na een eerste dag met +25 knopen wind, staat er nu een lichte wind in combinatie met een varierende richting.  Danny & Stefanos Pappas overheersen met twee bullets. Ondertussen varen Mitch & Ruben Booth constant binnen de top 5 en staan ​​algemeen op de eerste plaats.

Het nieuwe Goodall Design Akurra Teams van de Gebroeders Sach en vader en zoon Van Dams zetten mooie prestaties neer in lichtere wind en stellen na Dag 2 respectievelijk een tweede en vijfde plaats in het algemeen klassement veilig.

Voor de Argentijnen Krevisky-Aragones en Gonzalez Smith-Heuser stond er nog steeds veel op het spel met het oog op hun podiumintenties.

Day 3: De Argentijnen en Mitch Booth

Mitch & Ruben Booth en Christian & Helge Sach (Goodall Design Akurra) hielden elkaar constant in het oog. Geen van beiden scoorden een bullet maar vaarden toch constant binnen de top vijf.

De Argentijnse vrienden Agustin Krevisky & Nico Aragones wonnen de tweede race en Cruz Gonzalez Smith & Mariano Heuser de derde. Met goede gemiddelden in de rest van de races klimmen beide Argentijnen nu naar de 4e en 3e plaats in het klassement.

Die laatste bullet van de dag was voor Estela Jentsch en Max Puttman. Max is voor het WK vanuit Australië afgereisd en zal na twee weken Italië eerst twee weken in quarantaine hotel in Australië moeten verblijven. Van toewijding gesproken!

Day 4: de gebroeders Sach en Mitch Booth

Helge & Christian Sach op de Akurra vs Mitch & Ruben Booth op de Scorpion voeren een strakke strijd om de leiding, waarbij Mitch & Ruben Booth domineerden zowel in Race 11 als in Race 12.

Day 5: Mitch & Ruben Booth worden wereldkampioen

Op de laatste racedag op Gaeta F18 Worlds 2021 stonden nog 3 races op het programma. Mitch & Ruben Booth hadden een goede voorsprong.  De gebroeders Sach die op de gloednieuwe Goodall Design Akurra varen, hadden nog kansen. De omstandigheden waren een stabiele 20 knopen. Achter de Duitsers stonden veel bemanningen te popelen om hun plek veilig te stellen. Argies Cruz Gonzalez Smith & Mariano Heuser stonden op een derde plaats.

In Race 13 Mitch & Ruben gingen regelrecht naar hun 2e bullet in de regatta en bezegelden zo de wereldtitel.

Race 14 was een Argie Masterclass met snelheid, lef en drive om te winnen. Beide Argentijnse teams zeilden alles of niets. Mitch & Ruben eindigden als 4e. Hun wereldtitel kon toch niemand meer afnemen.

In Race 15 gingen beide Argies-ploegen nog een keer voorop, dit keer samen met de windspecialisten Patrick Demesmaeker & Gilles Tas (Akurra / Goodall Design). De Belgen namen de bovenhand in de laatste upwind en ronden als eersten de bovenboei. In het laatste spirak waren de Argentijnen Krevisky & Aragones alsnog sneller en behaalden ze zo een zeer verdienstelijke 3de plaats in het algemeen klassement. 

De Legends Helge & Christian Sach werden vierde, met gelijk aantal punten als de derde, en kregen veel respect van de hele catsailing-gemeenschap. Ze winnen de titel van wereldkampioen in de masters klasse.

Patrick Demesmaker & Gilles Tas op de nieuwe Goodall Design Akurra toonden ook het serieuze potentieel van hun nieuwe F18 en werden negende overall.

De Worlds 2022 worden gevaren in de USA. De Akurra’s zullen er weer bij zijn en deze keer om het hele podium te vullen.

Fotografie: CN Capasole / Gianluca De Fazio