Demesmaeker-Gagliani winnen de F18 Stockholm Archipelago Raid 2021

Na vier dagen en 8 races in alles van zware omstandigheden tot lichte wind werd het Belgische team Demesmaeker/Gagliani tot grote overwinnaars van de Raid uitgeroepen.

En wat een prestatie was dat na een catastrofale start met het raken van een rots met hun Akurra in race één en het breken van de fokkeval in race twee. Daarna waren de Belgen niet meer te stoppen met een tweede plaats en de rest eerste plaatsen, eindigend op 176 punten.

De fenomenale Zweedse raid experts Karlsson/Nordblom deden alles goed tot de laatste dag en leken hun 4e opeenvolgende overwinning binnen handbereik te hebben, maar hadden een slechte dag in de lichte wind. Na als 10e te zijn geëindigd in de 7e race hadden ze slechts een paar punten voorsprong op de Belgen en verloren die in de laatste race, 3 punten achterstand in het algemeen. Vorig jaar wonnen ze meer dan eens de raid in de laatste race met slechts een paar punten, maar deze keer waren de marges niet aan hun kant. 

Het Fins-Franse team Nieminen / Backes werd 3e algemeen na een zeer solide prestatie in alle winden. Ze slaagden erin om alle rotsen te ontwijken met een draagbare GPS, wat betekende dat Olivier Backes een groot deel van de race met slechts één hand moest zeilen. Ze kunnen zeker nog sneller varen met een handsfree navigatieoplossing.

De vader en zoon van Noordzij (NED) slaagden er na vier races niet in om hun eerste plaats te verdedigen en eindigden op een vierde plaats algemeen. Op de 5e plaats slaagden de voormalige Raid Wereldkampioen Dahl en bemanning Bredberg (SWE) er net in om de andere Zweedse raid-specialisten Linder/Brunnberg (6e plaats) te verslaan na een gewaagde routekeuze.

Enkele sfeerbeelden

Images by Malcolm Hanes